Utvider med borerigg for horisontal hammerboring
- jos8220
- 24. mars
- 2 min lesing
Eco Drilling AS har nylig styrket sin maskinpark med en borerigg for horisontal hammerboring. Investeringen kommer som et strategisk trekk for å utvide selskapets kapasitet på krevende oppdrag i utfordrende grunnforhold.
– Denne riggen er særlig egnet for veigjennomføringer med mindre stålrør, spesielt i områder med mye stein og fjell, forteller prosjektleder Ludwig Ljungdahl i Eco Drilling AS.
Geawelltech borerigg
Maskinen er en liten rigg fra Geawelltech. Opprinnelig et svensk firma, som i 2014 ble kjøpt opp av kjempen Atlas Copco. Boreriggen er en dieselhydraulisk maskin som er spesielt godt egnet for norske grunnforhold.
Den har kapasitet til å bore rør med dimensjoner opp til 323 mm, som dekker de vanligste behovene i markedet for denne typen boring.

– Riggen drives av et dieseldrevet hydraulikkaggregat som styrer hjelpefunksjoner som støtteben, mens selve borearbeidet utføres med luftdrevet hammer. For boring under fylkesveier og trafikkerte områder er dette en perfekt løsning for å unngå trafikkforstyrrelser, sier Ljungdahl.
Riggen får luft til boringen fra en 28 kubikkmeter kompressor. Utstyret opereres av et arbeidslag på to personer – én som styrer selve riggen og én som håndterer kran og annet støttearbeid.
Horisontal hammerboring
Horisontal hammerboring er en effektiv metode for å etablere nye rør i harde, steinholdige masser uten å grave eller sprenge. Denne metoden benytter en hammerbor som slår og roterer horisontalt gjennom massene, oftest med borkrona på et stålrør som blir stående igjen som varerør etter boringen.

Senere trekkes den aktuelle ledningen gjennom dette varerøret. Hammerboring er godt egnet for boring under veier, jernbaner og bygninger, men ikke for bløt leire eller kvikkleire. Metoden krever lite plass og har kortere gjennomføringstid enn konvensjonell graving, noe som gjør den til en kostnadseffektiv løsning for mange prosjekter.
Den nyanskaffede hammerboringsriggen viste allerede få dager etter ankomst sin verdi på Knaimoen-prosjektet i Hurdal, der grunnforholdene viste seg å være mer utfordrende enn opprinnelig antatt.

– Etter prøvegravinger i Hurdal oppdaget vi at det var mer stein og fjell enn beskrevet i prosjektunderlaget. Da måtte vi endre metode fra rørpressing til hammerboring på åtte forskjellige veikryssinger. Geawell-riggen var avgjørende for å sikre at vi kom gjennom med riktig metode, sier Ljungdahl.
Investeringen kommer i en periode med sterk vekst for Eco Drilling. Med denne investeringen styrker Eco Drilling sin posisjon som en allsidig og kompetent aktør i markedet for boring og grunnarbeid, særlig for prosjekter der konvensjonelle metoder kommer til kort.
Comments