Veikryssinger med hammerboring på Knaimoen
- jos8220
- 24. mars
- 2 min lesing
Hurdal kommune bygger VA-nett for spredt bebyggelse på Knaimoen. Eco Drilling bidro til å finne en bedre løsning enn opprinnelig beskrevet, og leverer nå effektive veikryssinger i steinrike masser med hammerboring.
Hurdal kommune startet i januar 2025 opp av et vann- og avløpsprosjekt som omfatter tre kilometer vann- og avløpsledninger gjennom Knaimoen.
Området ligger rett utenfor Hurdal sentrum, og består hovedsakelig av bolig- og jordbrukseiendommer i spredt bebyggelse. Fremdriftsplanen tilsier at prosjektet skal være ferdig i oktober-november, men ligger etter et par måneders drift godt foran planen.
På Knaimoen er det mye stein og fjell i grunnen. Det har prosjektet måttet ta hensyn til i veikryssingene. Der var det opprinnelig planlagt rørpressing, men prosjektet måtte gå over til hammerboring for å forsere stein og fjell i veikryssingene.
Da prosjektet ble planlagt, var det forutsatt grunnforhold med løsmasser som kunne forseres med rørpressing ved veikryssingene. Virkeligheten viste seg å være mer komplisert.
– Vi gjorde grunnundersøkelser og fant andre masser med mer stein og fjell. Det er ikke uventet i Hurdal, sier anleggsleder Øystein Hatterud i hovedentreprenør Brødrene Gudbrandsen AS.
Eco Drilling på ballen
Da utfordringene i grunnforholdene ble avdekket, var Eco Drilling raskt på plass med en alternativ løsning.
– De var på ballen med en gang. Vi spurte dem til råds om hva de anbefalte. Eco Drilling anbefalte hammerboring og ga et tilbud umiddelbart. Kommunen så at dette kunne være hensiktsmessig, og det har vist seg å være et riktig valg, sier Hatterud.
Prosjektleder Ludwig Ljungdahl i Eco Drilling mener hammerboringen var det eneste realistiske alternativet i dette prosjektet.
– Etter at de gjorde prøvegroper så ble rørpressingen endret til hammerboring. Massene var ikke helt som beskrevet. Det var litt mer stein og fjell, som gjorde hammerboring til en bedre egnet metode, forklarer Ljungdahl.

Totalt krysser prosjektet veien på åtte steder. Opprinnelig var det planlagt styrt boring på et 200 meter langt strekk, men også her viste grunnforholdene seg å være uegnet for den metoden.
I tillegg til hammerboring av veikryssinger har Eco Drilling også bidratt med sveising av PE-ledninger i prosjektet.
Det legges 180 mm vannledning i PE og 160 mm spillvannsledning i PVC, samt etableres to pumpestasjoner. Totalt skal det legges om lag 4,5 kilometer nye ledninger med tilhørende kummer.
Fra privat avløp til kommunalt nett
Samtidig bygges et nytt renseanlegg litt lenger ned.
For beboerne i Knaimoen-området vil prosjektet bety slutten på private avløpsløsninger og starten på en mer moderne og miljøvennlig infrastruktur med tilkobling til offentlig vann og avløp.
– For kommunen er dette en del av den større pakken. Mange boligeiendommer kobles nå for første gang til offentlig avløp. Ingen har hatt dette her oppover før – all bebyggelse i området har hatt egne avløp til tette tanker og spredeanlegg, sier anleggsleder Øystein Hatterud i Brødrene Gudbrandsen AS.
Utover våren skal det også gjøres en utblokking i toppen av anlegget, der den nye 180 mm-ledningen over en strekning på omtrent 500 meter skal trekkes inn i en eksisterende 100 mm vannledning.
Prosjektet strekker seg fra Hurdal ridesenter i nord og avsluttes sør for fylkesveien Vestsidevegen, ved gamle Coop. Estimert ferdigstillelse er innen utgangen av 2025, men med nåværende fremdrift ligger prosjektet altså an til å bli ferdig før tidsplanen.
Commentaires